top of page

Şimdi ve Burada Olma Hali

Güncelleme tarihi: 3 Ağu 2023

İnsanlar zamanlarının büyük çoğunluğunu gelecekte yaşanması muhtemel olayları veya geçmişte olup bitmiş olayları düşünmekle geçiriyor. Hayatın hızı ve hep bir yetişme hali içerisinde olmak bizi andan uzaklaştırıyor.

kırmızı ağaç

Bu durum, bizi şimdiki anın değerini tam olarak kavramaktan alıkoyuyor ve yaşamın kalitesini düşürüyor. Şimdiki anı tam olarak yaşamak, hayatın tüm renklerini ve detaylarını daha net görmemizi sağlar. Bu, hem kişisel hem de profesyonel yaşamımızda daha dikkatli ve verimli olmamıza yardımcı olur.


Neden "Şimdi"nin Güzelliğini Kaçırıyoruz?

Peki ne oluyor da anın tadını, şimdinin güzelliğini kaçırıyoruz? Tam rahatlamayı düşündüğümüz anlarda henüz yapamadıklarımızın endişesi kaplıyor içimizi. Çoğu zaman dinlenmek için kendimize ayırdığımız küçük zaman dilimlerinde dahi bir sonraki görevin endişesini yaşıyor, anın güzelliklerini kaçırıyoruz.


Gelecek ve Geçmiş: İnsanın Zaman Algısı

Evrimsel bir sonuç olarak insan zihni, yapısal olarak gelecek ve geçmişle çok fazla ilgilenme eğiliminde olur. Aynı zamanda geçmişten ders alabilmemizi, anılarımızı hatırlayabilmemizi, geleceğimizi planlayıp hedefler koyabilmemizi yani bir anlamda hayatta kalabilmemizi de sağlar.


Mindfulness: Şimdi ve Burada Olmanın Önemi


Mindfulness yaşama dair olan her şeyi, hoşumuza giden ve gitmeyen her ne varsa onu şu anda olduğu gibi yaşayabilmektir. Her anın diğeriyle aynı olmadığını, farklı bir deneyim olduğunu keşfettiğimiz an yaşama dair bir merak içinde “şimdi ve burada”nın kıymetini fark ederiz.


An İçin Yaşamak ve Anı Yaşamak:

Şu da unutulmamalıdır ki, mindfulness’ın ayrımsamamızı istediği şey “an için yaşamak ile anı yaşamak farklıdır”. An için yaşamak hedonizm yani daha hazza ve mutluluğa yönelimli olmaktır. Anın içindeki sadece hoşumuza giden ve bizi mutlu eden şeyleri alıp hoşumuza gitmeyen şeyleri görmeme eğiliminde olmamızdır. Mindfulness size an için yaşamayı değil anda yaşamayı öğretir.


Şimdiki Anda Kalabilmek: Bir Beceri Olarak Mindfulness


Anda kalıp şimdinin tadına varabilmek kendi kendine gelen bir beceri değil. Bu konuda kendimizi eğitebilmemiz gerekiyor. Yapılan bir araştırmada insanların uykuda olduğu zamanlar dışında vakitlerinin %46,9 unu geçmiş veya geleceği düşünerek yani zihinleri uçuşarak geçirdikleri bulunmuştur.


Şimdiki Anda Kalmanın Faydaları

Yine çalışmanın bulgusuna göre daha çok şu anda olanlar daha mutlu ve şimdiki anda herhangi bir işe odaklandığımız zamanlarda, zihnimizin geçmişe ve geleceğe dalıp gittiği anlardakinden çok daha fazla keyif alıyoruz. O nedenle şu anda şimdi ve burada olmak birinci koşuldur. Çünkü gerçeklik şu andadır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page