top of page

Canım Kızım;

Güncelleme tarihi: 6 May

Bu mektubu sana, senin 22 yıllık gelişimine ve +9 ay bir vücutta geçirdiğimiz zamana dayanarak yazıyorum. Elbetteki bir annenin lensinden olduğunun farkındayım. 


Bu mektubu yazmamın nedeni, zorlandığında, sıkıntıya düştüğünde veya üzüldüğünde seni sakinleştirecek içindeki gücü bulmak için tekrar tekrar dönüp okuyabileceğim bir kaynak da olması aynı zamanda. Anneciğim (bu söylemi anlamlı bulmasam da ben sana hep annem, anneciğim, Ilgaz abla, dedim) hayat senin gibi hassas kişiler için çok zordur ve hassaslığını diğer kişilere ve kendi dışındaki olaylara bağlayanlar için daha zordur. Bu nedenle hassasiyetinin büyük bölümünün seninle ilgili olduğunu unutma, bu tarafını kabul et ve farkında ol. Bu hayatta kimsenin ve hiç kimsenin bazen ben de dahil olmak üzere davranışlarındaki ilk gayesi senin en memnun olacağın tavrı bulmak olmayacaktır. Diğer insanlar hoştur güzeldir, onlara ihtiyacımız vardır ve onlar aynı zamanda inciticidir kırıcıdır bizi zorlarlar ve kötü hissettirebilirler ve bu iki taraf bazen aynı insanda bir arada olabilir bunu unutma.  Unutma ki sakinlik büyük bir güçtür. Sakin olduğun zaman sular durulur ve sen her şeyi daha net görebilirsin sakin olduğun zaman o sakinlik esneklik ve yumuşaklık dışarıdan gelen her şeyin sana yumuşakça değerek karşı tarafa tekrar geri verip onun uğraşacağı bir problem olmaya doğru yönlendirir. Sakinlik her zaman huzurludur çözümleri sen çok uğraşmadan yorulmadan sana sunar. Onun için güzel kızım başına ne gelirse gelsin önce sakin ol böylece her şeyin bir şekilde yoluna girdiğini görürsün.

 

Acı keder zorlanma bizim kendimizi izole etmemize yalnız hissetmemize neden olur. Kendini yalnız hissettiğinde sevgi sana destek olsun. Her şeyi sevdiğini ve daha doğrusu sevebileceğini hatırla bu sadece insanlar değil, doğayı, çiçekleri, hayvanları da sevebilmek. Evrendeki koskoca bir sistemin parçası olduğunu hatırla onunla temasa geç bağ kur. Sevgiyi hatırla, senin yoldaşın o içindeki yaşam sevgisi olacaktır, yaşamın çok cömert olduğunu sana hep destek olacağını, asla yalnız bırakmayacağını hatırla. Unutma ki aynı zamanda içinde bir anne var ben yanında olsam da olmasam da bu dünyada fiziksel olarak olsam da olmasam da. Beni hatırla ve sana çocukluğumdan beri söylediğim şu cümleyi kendi kendine söyle merak etme “her şey geçecek, bu da geçecek, arkanı dönüp baktığında nasıl da geçtiğini göreceksin sana söz veriyorum Ilgaz geçecek”.


Sen hep çalışkan oldun, tuttuğunu koparırsın, azmedersin, kafana bir şey taktın mı öyle veya böyle yaparsın; bu seni mücadeleci, savaşçı yaptı ve sana başarı verdi. Umarım başarın daim olur güzelim. Seni bu hayatta ayakta tutacak, sana enerji verecek olan şeyin bu hayata kattıkların, ürettiklerin, insanların, doğanın kısaca evrenin daha iyi olmasına olan katkın olacak, her gün büyük olmasa da bir şey üret. Her gün birini mutlu et, bir şey yaz, bir anı ölümsüzleştir ya da o çok sevdiğin keklerden pastalardan yap ama üret. Böylece her günü anlamlı kılarsın. Azimli olmak, çalışkan olmak senin yaşamda, işinde, günlük yaşamın telaşesinde, sakinlikle beraber olduğunda her zaman başarıya götürecektir fakat bir konuda ısrarcı olmanın inat etmenin azmetmenin çok etkili olmadığını ikimizde biliyoruz; söz konusu gönül ilişkisiyse, seni sevmeyecek seninle aynı niyette olmayan kişilerin niyetini sorgula, bak, asla ısrarcı olma romantik ilişkilerin içinde insanların değişeceğine dair düşüncelerini her zaman tekrar sorgula. Seni sevmeyen veya sevemeyecek olan bir kalpte asla yer arama ve hemen orayı terk et. İnsanların hamurları çok önemlidir bebeğim hamurları iyi, vicdanlı insanları yaşamına dost olarak al. Unutmaki insanın yaşamında çok dostu olmaz, bir yaşam boyunca dostları değişebilir elbetteki ama bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Birisi sana bir kötülük yaptıysa kalbini kırdıysa önce bir adalet süzgecinden geçir, haksızlığa uğradığını düşünüyorsan bunu fark etmişsen, bu kişinin bunu ilk yapışı olmayacağını hatırla, onunla bir anlaşma yap ve bu anlaşmaya önce sen uy. Kendi limitlerine, sınırlarına ve başkalarının sınırlarına saygılı ol. Herkesten önce kendine karşı şefkatli ol bebeğim, biliyorum ki hata yapmayı sevmiyorsun, yanlışlar sana göre değil, böyle olduğu zamanlarda çok üzülüyorsun, kendini eleştirerek cezalandırıyorsun, bu çok yaralayıcı ve zorlayıcı bir yöntemdir, kendine karşı şefkatli ol ve kendine başkalarının sana davranmasını istediğin gibi davran.

Sağlığına dikkat et bebeğim sağlık bütün sıfırların önündeki birdir, eğer yeterince sağlıklı değilsen hayatta hiçbir şeyin bir anlamı yoktur ve sağlık büyük oranda da seninle ilgilidir, büyük bir yatırımdır, yılların yatırımı… beslenmene dikkat et, bedenine iyi bak. Onu sen de olduğu gibi kabullen onun iyi olması güzel olması hoş olması ve bakımlı olması için elinden geleni yap biliyorum bu konuda iyisindir. Geçici güzellikler ve hevesler uğruna bedenine zarar verme, onda kalıcı izler oluşturacak girişimlerde bulunmadan önce çokça düşün. Bedenin senin mahremin, onu koru, onun evin olduğunu unutma bedensel olarak yakınlaştığın herkesi mahrem bir alana sokmuş oluyorsun, bedenindeki yaralar sadece görünen yaralar değildir aynı zamanda duygusal yaralardır. Seni duygusal olarak yaralayacak ilişkilerden sakın. Bazen bedenini kendinden de sakın...


Yanılmak, üzülmek, hayal kırıklığına uğramak hayatın bir parçası yaşamın içinde olduğun sürece bütün bu duyguları yaşayacaksın. Eğer bunları hiç yaşamak istemiyorsan hiç yaşayamazsın da. Gerekli önlemleri aldıktan, elinden geleni yaptıktan sonra kendini hayatın kaldırma kuvvetine bırakabilirsin. Acılar sıkıntılar zorlanmalar da bir anlamda yaşadığını hissettirir. Hata yapmaktan çok da korkma, her zaman geri dönüş vardır. Yaşamak her şeyden daha kuvvetlidir. Unutma insanların derdi de şifası da diğer insanlardır! Çevreni iyilikle üreten insanlarla donat, üreten insanların kötülüğe vakti pek olmaz. Zorlayıcı insanlar sana yaşamı öğretsinler onlardan öğrenmeye kendini onlarla tanımaya da izin ver çünkü her zaman bizi seven bizi destekleyen bir çevrede kendimizle ilgili çok bir şey de öğrenemeyiz açıkçası. İlişkileri bir laboratuvar olarak ele al, kendini anla onlarla olan ilişkinde tanı ve unutma ne kadar akıllı ne kadar tecrübeli olsan da yaşamı ne kadar anlarsan anla birileri seni bir gün kandıracak, üzecek, aldatacak, hayal kırıklığına uğratacak ve unutma birileri seni mutlu edecek, değerli hissettirecek sana eşlik edecek, destek olacak bazen bu iki yönü aynı kişinin farklı dönemlerinde de yaşayabilirsin unutma insanlar ne iyi ne de kötüdür sadece öyledir.

 

Gelecek bir hayaldir, sürekli değişen bir hayal ne yapmak istediğini hangi değerlerle yaşamak istediğinin hayalini kur, işin, mesleğin mekânın konumun ne olursa olsun emin ol ki kendini o konumlandırdığın hayali yaşarken bulacaksın bu hayal sahip olduğun şeylerle ilgili değildir. Biz bize hissettireceği haz, tatmin ve güç için bir şeylere sahip olmak isteriz. Unutma! kendini varlıklı hissetmek, değerli hissetmek, iyi hissetmek, sevilmiş hissetmek gibi hislerin olduğu bir hayal. Bebeğim sen kendi yaşamının mimarısın ve bu yapılanma hiç bitmez yıkar tekrar yaparsın, yenilersin, tamir edersin dekore edersin kendine bir hayat mekânı oluştursun. Bunu fark her şey senin elinde yaşamınla ilgili. Elbetteki kontrolsüz bir yaşamdayız elbetteki birçok insan ve doğa var fakat kendi iç dünya kendi iç bahçen senin sorumluluğunda onu yabani otlarla mı çiçeklerle meyvelerle ağaçlarla donatmak senin elinde. Yaşam çok zengin ve keşfedilmeye değer, yaşamı hisset meraklı gözlerle bak, hayatı her an her günden bir şey öğrenebiliriz şükretmeyi unutma hep şükret büyük şeylere değil zaten sahip olduğun şeylere de değil, gökyüzünü gördüğün andaki yüzündeki gülümsemeye şükret. Hayatının her anında şükür olsun. Seni çok seviyorum bebeğim, hep yanındayım, hep içindeyim, hep seninleyim unutma düşündüğünden daha güçlüsün daha çok sevgiyle sarmalanmış,


Son olarak seni çok seviyorum mercimeğim, güzelim, bir tanem, sevdiğim, Ilgaz ablam, abakızım, akıllı bıdığım…. Aramızdaki kuralları unutmaman dileğiyle. Unutma bu oyunda saç çekmek, cimciklemek, hohlamak, ısırmak ve cırmalamak yasak.


Aramızda oluşturduğumuz hiçbir yöreye ait olmayan Türkçe aksanı uluorta kullanmaman dileğiyle😛



Zümra Atalay

1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page