top of page
Yazarın fotoğrafıMindfulness Institute

Anda Kalmak için 7 Adım

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2023


kırmızı yaprakları olan ağaç ve kuş

Günümüz dünyasında hızla akan zaman, sürekli değişen gündemler, bitmek bilmeyen görevler... Tüm bunlar, anı yaşamamızı ve bizi biz yapan detayları görmemizi engelliyor. İşte bu noktada devreye bilinçli farkındalık, yani mindfulness giriyor.


Anda kalabiliyor musunuz?

  • Evet

  • Hayır

Mindfulness, anda kalmanın, duygularınızı, düşüncelerinizi ve bedensel duyumlarınızı anlamanın ve kabul etmenin en etkili yolu. Ancak mindfulness pratiklerini günlük hayatımıza nasıl entegre ederiz? İşte bu yazımızda, "Anda Kalmak için 7 Adım"ı inceleyeceğiz.


1. Zihin Uçuşmasını Fark Edin

Gün içerisinde şimdiki andan uzaklaştığınız anları fark edin. Dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız, zihniniz sürekli bir şeye takılıyorsa, dalıp gidiyorsanız bunu fark etmeye çalışın çünkü fark etmek başlangıçtır.



2. Nefesinize Odaklanın

Bunun için kendinize birkaç dakika ayırın ve gözlerinizi kapatarak oturun. Sadece nefes alış ve verişinizi hissederek nefesinize odaklanın. Her nefes alışta havanın burun deliklerinden içeri girip ciğerlerine ulaşana kadar izlediği yolu takip etmek güzel bir odaklanma noktası olabilir. Dikkatiniz her dağıldığında onu nazikçe nefesinize geri getirin.



3. Bedeninizle Temas Edin

Bedenimiz, daima şimdiki anda ve buradadır, dolayısıyla bizler de dikkatimizi bedensel duyumlarımıza odakladığımız zaman, geçmişte ve gelecekte değil, şimdiki anda oluruz. Bedenimize dikkat ederek, onu farkındalık için bir çapa olarak kullanabilmeli ve her şekilde bedenimize vakit ayırmalıyız.



4. Duyumlarınıza Dönün

Duyumlarımız farkındalığımızı arttırmak için önemli bir başka araçtır. Duyumsamak yani görmek, koklamak, işitmek, tatmak ve dokunmak hep şimdiki anda gerçekleştirdiğimiz eylemlerdir. Bu nedenle bulunduğumuz anla, çevremizle ve kendimizle temas edebilmek için duyumlarımız oldukça önemlidir.



5. Bulunduğunuz Anda Olun

Zihniniz karmaşıklaşmaya başladığı her an bulunduğunuz mekâna odaklanın ve kendinize "şu an neredeyim ve ne yapıyorum?" diye sorun. Çünkü en gerçekçi olarak görebildiğimiz, en somut an, içinde bulunduğumuz andır. Ve en somut kendimiz, bu anın içindeki kendimizdir.



6. Yemekleri Mindful Şekilde Yiyin

Yemek yerken ağzınıza attığınız her bir lokmanın tadını almaya çalışın. Kokusunu, dokusunu, renklerini ve aromasını fark edin. Tuz ve şeker miktarı nasıl? Sıcak mı, soğuk mu? O lokmanın içinde hangi tatları alabiliyorsunuz, hangileri daha baskın? Ayırt etmeye çalışın.



7. Son Olarak Anda Kalmak için Otomatik Pilotu Fark Edin

Farkındalığımızın otomatik pilotunu anlamak, bizi zihnimizin hapishanesinden kurtaracak bir diğer araçtır. Çünkü dikkatimizde, farkındalığımızda, algılarımız da çoğunlukla otomatik pilottan gelir. Bunun anlamı aslında günlük hayatta çoğu şeyi ezbere yapmamızdır.


"Geçmişte ya da gelecekte yaşamak yerine, şu anı yakalayın, çünkü hayat sadece bu andan ibarettir."

-Eckhart Tolle




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page